Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Allinge – Christiansø

Lørdag den 22. juli 2012. Sol og skyfrit. 16 – 20 C. 4-12 m/s V. 14 sm. 4,5 Knob gsn, max 6,4 knob.

”I dag er det Kirstens Fødselsdag…….”. Hun blev fejret med traditionelt morgenbord, som i dagens anledning var anrettet i cockpit. Bord med blomster og blomsterkrans om tallerkenen med blå cikorieblomster hentet ved stranden, syd for havnen. ”…..Hun sikkert sig nogle gaver får, som hun har øsnket sig i år…..”: Solskin hele dagen, et Gucci ur fra ”Fund”, et miniature billede malet på et udsnit af søkort over Bornholm – købt i Skeppshandlen i Ystad, en sejltur til Christiansø, middag på Christiansø Gjæstgiveri, 4 specielle håndgreb i Borholmsk granit og ikke mindst, et miniaturemaleri af Jes Fomsgaard, købt i Galleri Klejn i Allinge i går aftes mens gasten hvilede sig. Vi har ikke plads til flere billeder, så derfor det lille billedede, der er en nature morte komposition.

Turen til Christiansø kom i stand mod alle odds. Kirsten havde med sædvanlig grundighed nemlig læst, at man ikke måtte have hund med på øen, så vi havde egentlig opgivet at nå dette mål. Men så fik skipper den idé, at vi kunne lave en dagstur, og så måtte dyret holde sig så længe – en 8-9 timer. For en sikkerheds skyld kontaktede jeg havnefogeden, for at høre, om der var plads i havnen altså til Flicka III. Det var der næsten ikke, men han kunne på skippers forespørgsel oplyse, at man godt måtte lufte sin hund på kajerne, blot man ikke slæbte den med i ”naturen”. Så vi planlagde hurtigt, at tage mindst en overnatning på Christiansø, og så måtte hunden nøjes med at blive luftet på det restriktive areal.

Vi fik hurtigt gjort klart skib og listede ud af Allinge Havn midt på formiddagen, med en svag brise i ryggen. På trods af, at vi gik med fuld sejlføring, skød vi kun en fart på 3-4 knob, og så er der langt til Christiansø. Fødselsdagsbarnet nød magsvejret og så ualmindelig tilpas ud. Østersøen havde lange dovne dønninger, der rullede os langsomt fremad. 2 andre sejlbåde var også på vej til Ertholmene, så der gik ”kapsejlads” i det. Så fokken blev spilet, så vi sejlede elefantøre og det hjalp. Vi løb fra både den tyske Bavaria, der sejlede med genua og en Luffe 40, der kom fra Tejn. Der var også tid til at bestille et fødselsdagsbord til 2 på gæstgiveriet kl. 19:30.

I Sønderhavnen lå der allerede mange både, men Finn, den gæve havnefoged stod på kajen og tog imod. Han dirigerede med kyndig piften og fagter bådene på plads inkl. Flicka III. Vi kom til at ligge langskibs uden på en dansk Elan 333 og en dansk Bavaria 36 med højrystede sjællændere. Men vi lå lige neden for det smukke, lange og høje gule 2 etages hus med magasinkælder. Mens jeg skriver her i logbogen, kan jeg kigge lige op på dets smukke røde tegltag af gamle patinerede vingetagsten.

Efter en skøn frokost med lokalindkøbte Christiansø Sild gik vi (nu uden hund) turen hele Christiansø rundt langs kanten, og det er overkommeligt, specielt fordi førstegasten havde indlagt et strategisk pitstop. Der blev også plads til at besigtige øens specielle fyr, der er lavet som en rund bygning indskrevet i den store runde forsvarsbygning lige oven for svingbroen. Den lille kirke var åben på bedste ”Kraka-manér”. Man havde nemlig lavet det så smart, at de besøgende kan gå ind i vindfanget i gavlen, og herfra betragte det enkle og elegante kirkerum gennem en aflåst dobbelt glasdør.

Da vi kom tilbage til båden, var det blæst op, og vinden stod hårdt ind over molevæggen fra VSV. Jeg satte vores cockpittelt op for at læ lidt. Skipper havde desværre ikke denne gang tænkt på, at få snuden den rigtige vej, da havnefogeden anviste os vores plads, men ellers ligger vi fremragende.

Hele besætningen iførte sig det stiveste puds, som lukafet rådede over, og vi begav sig til Gæstgivergården 50 favne fra båden. Her ventede det reserverede bord og et hus fuldt af sommerglade gæster og lokale folk i slyngelstuen. Autentisk stemning, som det hedder. Da 1. gasten havde fødselsdag, bestemte hun også denne gang. En forret bestående af dampet torsk og rejer i en fiskesuppeagtig sovs, en hovedret bestående af stegt rødspætte med nye kartofler og en desert, som var en rabarber symfoni med hjemmelavet is, ristede hakkede nødder og rabarbersuppe! Dertil rosévin og kildevæld. Solnedgangen var væk i skyer over Bornholm, så den gemmer vi til i morgen.

Ertholmene er et meget specielt sted, Danmarks riges østligste besiddelse, som har både et mildt og et barsk klima. Et paradis for fugle og øboere, kun forstyrret af dagsturister og sejlere. Ikke nogen ringe fødselsdagsgave til skippers kone.

Link til amatørvideo med musik af Lisa Nielsson.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: