Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Nykøbing Sjælland – Holbæk – Orø

Søndag den 31-7-16. Solskin og enkelte byger, 3-8 m/s SV-V. 18 sm.

Der var lavet aftale med Julie og JC samt Christel og Niels om at vi skulle mødes i Holbæk Gamle Havn, så vi i fællesskab kunne sejle til Orø og indtage øen. Søndag morgen var der ikke megen vind, så sejladserne foregik desværre for motor. Vi lå fint ved den yderste mole kl 11:45, klar til frokost i cockpit i strålende solskin. Det blev et vellykket restebord, og ingen kunne påstå at de gik sultne fra borde.

Der blev lejet cykler til alle de nye gaster og vi besteg øen. Først et Vikingemarked (hvor indbyggerne var det mest interessante), Margrethe Højen med Kulturbeholderen, et øndigt lokalmuseum.

Dernæst en lang bakket cykeltur til Næsby på den nordøstlige del af øen, hvor man faktisk ikke kunne komme ned til vandet pga private interesser og sivskove. En hyggelig Café Arte blev besteget og der blev drukket tynd café laitte. Mage til tilbagelænet ø-kultur, skal man helt til Anholt for at finde.

I Brugsen var mange varer udsolgte, da den sikkert kun var betjent af ferieafløsere – brugsuddeleren var nok på Mallorca J En Landbrugs-ø med 1000 sommerhuse og 1000 indbyggere, en færge med timedrift, så et atypisk øsamfund, da det er i fuld drift, blot i slowmotion. Vi havde en rigtig hyggelig familiedag på en ø, som ligger midt inde i Sjællands ”mave” og nød at have besøg. Den kommende sidste uge af vores ferie har vi ikke bestilt forstærkning eller andet selskab, så der må vi klare os selv.

På båden blev der gnubbet nye kartofler, lavet agurksalat med hvidvin, grillet 3 forskellige slags specialpølser, drukket middelalder-øl, hvidvin og californisk rødvin, som Niels havde sørget for. Dagen første heftige byge tvang os om læ, men der er nu også hyggeligt. Appetitten fejlede ikke noget oven på cykelturen og alt blev sat til livs med største ihærdighed. Færgen bestemte, hvornår den udvidede besætning skulle tilbage til bilerne i Holbæk. Stampersonellet udnyttede situationen til en romantisk aften spadseretur langs sydkysten.

Blytunge skyformationer viste sig mod vest med et svovlgult lys under, så vi anede, at et uvejr var på vej, og vi nåede netop tilbage på Flicka, da bygevind flåede i masten og de første store regndråber vædede teakdækket og prikkede intenst på sprayhooden. Vi blev vidne til et fantastiks lys og et regn sceneri med et enkelt tordenskrald som baggrundslyd. Godt at vi ligger sikkert i Orø havn for natten.

Odden Havneby – Nykøbing Sjælland

Lørdag den 30-7-16. Delvis Solskin, skyer og enkelte byger, 3-8 m/s V-NV-N (senere V). 22 sm.

Vejrudsigten for formiddagen havde lovet byger, hvorfor besætningen var bevilliget syvsoveri. Det viste sig imidlertid, at vi stod op til solskin og kunne indtage vores morgenmad udendørs. Den kulturelle del af besætningen gik på Tun Museum og Skipper gjorde båden klar til dagens togt.

Sidst på formiddagen kastede vi los og sejlede mod øst med vinden fra V på en lænser, så vi satte elefantører. Midtvejs slog vinden om, og vi bommede meget pludseligt, så storskødet var lige ved at kaste Charlotte i søen.

På det 14 sømil lange ben mod indsejlingen til Issefjorden, underholdt vi os med at finde maritime ord og udtryk som er gået over i daglig tale som almindelige udtryk, som alle landkrabber forstår. Der blev lavet en liste, som Kirsten renskrev. Her er listen, som sandsynligvis ikke er komplet:

Falde af

Tage højde for

Få styr på noget

Rebe sine sejl

Sejle i egen sø

Gå planken ud

Et er søkort at forstå et andet er skib at føre

Sakke agterud

At stævne nogen

Bølgerne går højt

Gyde olie på vandene

For fulde sejl

Sætte kurs mod

Kaste alt overbord

Være forankret i

Kaste los

Stå last og brast

Give los

Holde udkik

Være på udkik efter

Gå til køjs

Være i et dødvande

Stilhed før stormen

Det sejler for ham

Komme i smult vande

Komme ud på dybt vand

Gå linen ud

For fulde sejl

Søforklaring

Tage bestik af

Efterdønninger

Endevende

Gå i dørken

Forplejning

Proviant

Nå i sikker havn

Fyrtårn

At blive hyret

At blive shanghaiet

At komme på ret køl

At komme på ret kurs

Sætte alle sejl til

Signalere

Skeje ud

At noget har slagside

At ro mod strømmen

Surre det fast

Sætte mange skibe i søen

Søsætte noget

Tage en tørn

Medvind

“God vind”

Medvind

Som vinden blæser

Spredes for alle vinde

At gå mod strømmen

At flyde ovenpå

I kølvandet på …

At have en god ballast

Påmønstre / afmønstre

At vinde ind på nogen

Han klarede pynten Kovending

At komme fri af pynten

Han klarede skærene

Bølgerne gik højt

Projektet kuldsejlede

At tage højde for

Falde af på den

Få styr på tingene

Sakke agterud

Gå planken ud

Gå for fulde sejl

Gyde olie på vandene

Sætte kurs mod

Rebe sine sejl

Vind i sejlene

Som vinden blæser

Det stikker ikke så dybt

Vi er i samme båd

At være tovholder

At tage bestik af situationen

At blive slået ud af kurs

 

Vinden var meget skiftende i styrke og retning, og det gav meget vekslende fart, men vi valgte at sejle for sejl hele vejen. Ved indsejlingen til fjorden dørgede skipper, hvilket resulterede i en fjæsing, som han heldigvis genkendte på de 3 rygpigge, så den fik lov at slippe trods de smukke farver. Vi sejlede mellem solskin, blygrå skyer, enkelte minibyger, men blev aldrig rigtigt våde. Fascinerende sommervejr langs Sjællands Oddes Nordkyst.

I Nykøbing fandt vi hurtigt en ledig pæleplads, så vi kunne komme op i byen og se på Odsherreds Hovedstads byliv. Vi nåede lige at se lidt af Algade inden butikkerne lukkede ned, men vi fik besøgt en kombineret specialbutik og café, der hed Lokaliteten, der handlede med varer fra Odsherred. Rigtigtig charmerende sted, med en rustik og hyggelig indretning, der fristede både Charlotte og Kirsten. Gert og Skipper måtte tage til takke med Rørvig Bryg, men det var nu heller ikke så ringe. Ellers bærer Nykøbing præg af, at man forsøger at holde fanen højt i udkantsdanmark og har forstået, at nøglen til succes er turisme selv om alle odds er imod. Men som de selv siger: “Udkantsdanmark med kant”.

Gert stod for aftensmaden på båden, der bestod af grøntsagsragout og pasta, som var aldeles glimrende. Efter fourageringen stak gæstegasterne af til Charlottenlund, og den faste besætning havde fred til at finde en idyllisk ankerplads i bugten syd for Nykøbing, lidt syd for Anneberg. Vi kastede anker ud for en lille holm i læ af skovbeklædte bakker. Vandet blev kviksølvagtigt og store flokke af gæs kom trækkende ind fra nord i V-formationer for at finde egnede marker for natlogi. Kort tid efter spottede min private ornitolog, Kirsten en Nattergal i skovbrynet og ikke et øje var tørt. Førstegasten fedtede lidt for Skipper ved at forære han en lokal Odsherred Gin, destilleret på frugt med krydderurter og enebær. Den blev prøvesmagt og hvem siger at bestikkelse ikke virker? (De gode fotos er taget af Kirsten)

Nekselø – Odden Havneby

Fredag den 29-7-16. Solstrejf, skyer og enkelte byger, 4-6 m/s ØSØ (senereSV). 22 sm.

Udsigten til byger og mere vind efter frokost fik besætningen rettidigt op, og vi kunne forlade den smukke Nekselø kl 08:10! Vinden var østsydøst, så vi gik mod Sjællands Odde Rev for en effektiv halvvind med 5-5,5 knob på trods af den svage vind. Besætningen havde hørt gruopvækkende historier om forlis ved Sjælland Rev, så ruten var planlagt som sikker sejlads gennem Snekkeløbet 2 sm nord for Gniben. Ved at gå gennem Snekkeløbet blev der sparet mange sømil fremfor at gå op til Sjællands Rev Fyr. Gert stod ved roret under hele turen og gennem løbet. Skipper overtog krydssejladsen i den mærkelige sø, der altid står ved Sjællands Odde Rev. Efter de krappe søer kunne Gert overtage krydset ned mod Havnebyen, hvor vindstyrke og vindretning ustandselig skiftede. Alle nød turen, hvor vi ikke fik et eneste dryp. Inde i havnen fandt vi en pæleplads yderst, da dybden til sejlbådene lader noget tilbage at ønske.

Der er kun 3 erhvervsfisker tilbage i havnen og den gamle auktionshal er under ombygning til et multihal for Havnen med plads til torvedag, musikarrangementer, udstillinger m.m.. Det ser faktisk ud til at blive vellykket selv om det gennemføres med små midler. Ellers bærer havnen præg af, at man ligger tæt på store sommerhusområder. Sommerfolket valfarter til den meget velassorterede fiskehandel, boder med grøntsager, et aktivt bådeværft, et lille lokalmuseum drevet af frivillige, grillbar, bodega, fiskerestaurant, Superbrugsen og ikke mindst en klassisk havnesmugkro, Tunet for de mange ”aktive” fritidsfiskere.

Ellers er der ikke meget at se på Sjællands Odde, men et muntert havneliv i Havnebyen er bestemt ikke at foragte. Pigerne fik meget tid til at gå med at snuse rundt blandt de pittoreske havnebygninger, der påminder om en svunden guldaldertid for kystfiskeriet. Røgen fra fiskerøgeriet overdøver heldigvis lugten af rådden tang fra den nærliggende bugt, hvor den opskyllede tang samler sig.

Charlotte og Gert har inviteret os på fiskerestauranten kl 20:30. Kokken vil, til deres store glæde, lave en vegetar-ret specielt til dem! Det glæder vi os til oven på al det amatør kokkeri.

Sejerø – Havnsø – Nekselø

Torsdag den 28-7-16. Sol, 7-2 m/s NV-V. 13 sm.

Vestenvinden fik kattegatdønningerne til at bruse mod stenkastningen lige uden for molen, men det var skøn musik at vågne til og akkompagnerede vores morgenbord Sejerø havn inden vi sejlede mod Havnsø. Vinden var drejet næsten helt om i NV, så vi sejlede med sejlene som elefantører også kaldet butterfly, hvilket vil sige storsejlet og fokken til hver sin side.

I Havnsø stod Charlotte og Gert og vinkede, da vi rundede havnebasinet. Efter at have fordoblet besætningen og bunkret vand sejlede vi til Nekselø for ”jerngenoa” i det smukkeste sommervejr, man kan tænke sig at besøge den smukke fredede ø i. Vi var eneste gæstende sejlbåd og lagde os langskibs mellem den nye færge og læmolen.

Charlotte og Gert stod for frokosten, så sundhedsniveauet blev sikret. Vel styrket begav vi os på vandretur på den meget kuperede ø. Vi gik ud til vestkysten gik på stien mod nord og nød den lette brise på toppen af de imponerende skråninger mod vest, hvor de sjældne vilde blomster gav mange studiepauser.

På Nordøen var vi nede ved stranden og fik lidt fodbad mellem de dekorative sten og tang. En flok løse køer, hvoraf en var uden yver tvang os op over bakkerne og ned til Øststranden. Her så vi en hundredtalig digesvaleflok samle kræfter på nogle hegnstråd. På afstand lignede det pigtråd i overstørrelse. Vi slentrede videre sydpå stenstranden og længere fremme tvang en hesteflok til at krydse gennem et brakmark med mange vilde planter og 2 rådyr tilbage til alfarvej langs det gamle stendige.

Med sjælen fyldt af skønne sanseindtryk vendte vi tilbage til båden. Her var det også pottevarmt og den indbydende badestrand nord for havnen fik fornøjelse af vore lækre kroppe. Det gav supplerende appetit til aftensmaden, som bestod af Cobb grillede majs, tomatsalat med vildløg og nye kartofler med hvidløgssmør. Sommersolnedgangen inspirerede til fordæksophold og rå-nydning.

Bonus Fyr

Natten mellem tirsdag og onsdag, klar sigt, 1-3 m/s.

Naturen kalder ofte om natten, når man er kommet op i årerne. Kirsten var derfor oppe og kiggede ud i sommernatten fra Cockpittet. Et betagende syn mødte hende, da hun fra vores ankerplads kunne se rigtige mange fyr meget klart. Da hun også samler på fyr, vil det være betimeligt her at opremse alle de fyr, som var synlige for hende fra vores position øst for Vejrø, Samsø:

Sejerø Fyr

Sletterhage, Oc WRG 10s, 17m

Hjelm, Iso WGR 8s, 61m,

Sjællands Rev N, Iso WGR 2s, 25m

Hatter Rev, Fl Y 3s, 9m

Hatter Barn, Fl(4) Y 10 s, 9m

Sejrø Fyr, Fl(2) W 15s, 31m

Røsnæs, Fl 5s, 24m

Derudover så Kirsten en masse bøjer, der også er forsynet med lys, så de fungerer som mini fyrtårne, når man kommer tæt på dem typisk inden for ca 2-3 sm.

Vejrø – Sejerø

Onsdag den 27-7-16. Sol, skyer og enkelte dryp, 4-7 m/s (senere 8-12) S-SSØ. 15 sm.

Sejerøs vestligste bakker rejste sig allerede over kimingen, da vi lettede anker ved 8 tiden. Det skulle blæse op ved frokosttid, så vi ville gerne i havn inden da. Vi fandt en god langskibsplads i den sydvendte havn med næsen mod vinden. Efter lidt städning og cykelklargøring, fik vi en let frokost baseret på levninger fra festen. Vel rustede cyklede vi mod sydspidsen, som vi ikke fik set, sidst vi var her 2013. En lang grusvej fører ud til tangen, der strækker sig ned mod Nekselø, som vi skal besøge i morgen.

På trods af Skippers hæmorider gik cykelturen fint og der blev plukket strandkål og vildløg til aftensmaden. Grå skyer trak forbi Sejerø næsten uden at tisse på os. Den lange tange består af sand og grus, armeret med tang. Ved spidsen brydes bølgerne som på Grenen. Sejerø er en morænebakkeø, hvor 2 bakkekamme løber langs kysterne, herimellem er der et frodigt lavland i læ for kattegatblæsten. Det ville være perfekt til vindyrkning, da Sejerø også har betydeligt flere solskinstimer, da den ligger midt i det berømte Kattegatklima, men øboerne er nok for dovne J

 

Vel tilbage i Sejerby blev der bunkret fornødenheder i Brugsen, der udmærkede sig ved et godt udvalg og monopolpriser. Selve havnen er hyggelig med et liv og leben med caféer, kiosker, hjemmesløjdsboder, gårdbutik, grill og fornødenhedsbod. Det ser ud til, at der stadig er en enkelt aktiv erhvervsfisker og et utal af fritidsfiskere og småbåde.

Med den øgede vind kom der opklaring og blå himmel og cumulus skyer. Aftenmenuen står på røget laks braiseret med vildløg, strandkål og stuvet med fløde, hertil nye kartofler. Det hele nydes i Cockpit med udsigt til en levende sejlerhavn.

Langør – Kyholm – Vejrø

Tirsdag den 26-7-16. Sol og skyer, 4-7 m/s V-SV. 6 sm.

Besætningen havde ønsket at komme til Kyholm og Sejerø, hvilket passede Skipper fint, da der ville være et moment af eventyr og et moment af godt sømandskab at finde gode ankerpladser til formålet. Vejret var med os, da der var passende mængder af sol og vind til at forehavenet kunne få succes.

Vi fik let ankeret fri fra ankerpladsen ved Langør, men med ankeret kom også en meget stor ålegræstørv, som dog rimelig nemt kunne fjernes med bådshagen. De få sømil til Kyholm var ren turistbrochure, og vi fandt nemt en læ ankerplads på østsiden af Kyholm. Kyholm har både været skanse i forbindelse med Englandskrigen i begyndelsen af 1800-talet og senere karantænestation ved koleraepidemier.

Ganske få diger, stendiger og en kirkegård er de eneste synlige rester fra en svunden tid, men en fantastisk natur med rigt fugleliv fandt vi på øen. Min utroligt dygtige lænestolsbotaniker kunne bestemme (næsten) alle vækster. Det er meget berigende at have sin egen planteguide med på øvandring. Der var kun en enkelt blomst, hun ikke kunne huske navnet på, men som hun dog kendte. På øens 16 m høje udsigtsskanse indtog vi den medbragte frokost og returnerede senere med Venus med Numsen til Flicka III.

Efter 3 sømil yderligere mod øst fandt vi en fin ankerplads tæt på Vejrøs østside, i læ for øens høje lerklinter. Efter kaffen roede vi ind til sandstranden, hvor vi blev mødt af et utal af kaninhuller. Et traktorspor førte op over skrænten på den ellers ubeboede ø, der er eget af Brattingborg Gods på Samsø. Det viste sig, at øens hovedfunktion for Godset nu er jagt. Nu er der kaniner, fasaner, mufloner og kaniner. Vi var de eneste på øen, og v havde det hele for os selv. Det er fantastisk at se, hvordan en næsten uberørt biotop udvikler sig. Kirsten fandt mange spændende planter, bl.a.: Klæbrig Brandbæger; Korsknap; Dunet Dueurt; Vandmynte; Vild Rødkløver; Prikbladet Perikon; Agertidsel; Bakkenellike; Røllike; Brændenælder; Vild Hindbær; Horsetidsel; Bakketidsel; Blodrød Storkenæb; Agermåne; Skovjordbær; Krybende Potentil; Hvidmelet Gåsefod; Alm Syre; Strandløg; Strandvejbred; Stor Fladstjerne m.fl. Den centrale del af øen er dækket af krat af slåen, hyld og lignende, men det når ikke at blive mere en 2 – 2½ m højt og er formet af vinden og vinterstormene.

En granitstensruin vidner om tidligere tiders liv og bosætning på øen. Ruinen ligger pittoresk på øens vest spids og er meget fotogen og inspirerende. Rundturen forløb for en stor dels vedkommende på toppen af de høje klinter, hvor vi dels kunne se de mange aktive digesvaler jage insekter og tejster jage fisk i vandet. Udsigten var også eminent til Samsø, Sletterhage, Mols Bjerge, Ebeltoft, Hjelm, Sejerø og Røsnæs. Hele vejen rundt blev vi fulgt af en Rørhøg, der jagede på øens kanter.

Tilbage på ankerpladsen indtog vi et let aftensmåltid tilberedt af naboen, THansen, som vi generøst fik skænket til brug for sejlturen. Det var nemt og lækkert, akkompagneret af solnedgangen over Mols Bjerge.

Du Danske Sommer Jeg Elsker dig.

Kaløvig – Langør

Mandag den 25-7-16. Sol, 4-6 m/s SSØ, 23 SM.

Vi havde fået taget vinterdyner med, så vi havde kogt i kahytten hele natten, så dynerne nåede vi lige at få skiftet til sommerudgaven inden afgang kl ca 09:10. På en herlig sommerdag med Aarhus hyldet i varmedis gled vi sydover i en svag til jævn vind lige i næsen, så det blev til en masse mærkelige krydsben, idet vinden både skiftede i styrke og retning. Men det var en meget hustruvenlig sejlads, hvor båden næsten ikke havde krængning.

Vi nåede først frem til Stavns Fjord ved 4 tiden, så Langør havn var allerede fyldt op med glade sommersejlere. Vi valgte derfor at ligge for anker i den smukke vig øst for Langørtangen. Sommervarmen blev nydt: Kaffe med levnede fødselsdagsboller; Skipper fik sig en dukkert i det 26 grader varme vand; Venus med Numsen blev pumpen op, så vi kunne komme land; og førstegasten fik sig en mormor. Vi roede ind til Langør og spadserede rundt i den charmerende landsby og nød de smukke og pitoreske huse, der blev skyllet ned med Rosé på caféen med udsigt til havnelivet. Tilbage på Flicka III blev der grillet krydderpølser og kogt samsøkartoftler. Solnedgangen over Langør blev nydt på fordækket med en sundowner.

Sommertogt 2016

Førstegasten skulle lige fejre sin runde fødselsdag i sommerhuset i Skæring inden vi kunne drage ud på årets sommertogt. Fødselaren havde besluttet at togtet i år skulle gå til Samsø, Sejerøbugten og Isefjorden, da vi kun har 2 uger tilbage af ferien. Vi sagde farvel til de sidste fødselsdagsgæster søndag den 24-7-16 og brugte resten af dagen på at klargøre sejladsen og vi sluttede dagen med en overnatning i Kaløvig, så vi var klar til at stævne ud mandag morgen.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: