Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Odden Havneby – Nykøbing Sjælland

Lørdag den 30-7-16. Delvis Solskin, skyer og enkelte byger, 3-8 m/s V-NV-N (senere V). 22 sm.

Vejrudsigten for formiddagen havde lovet byger, hvorfor besætningen var bevilliget syvsoveri. Det viste sig imidlertid, at vi stod op til solskin og kunne indtage vores morgenmad udendørs. Den kulturelle del af besætningen gik på Tun Museum og Skipper gjorde båden klar til dagens togt.

Sidst på formiddagen kastede vi los og sejlede mod øst med vinden fra V på en lænser, så vi satte elefantører. Midtvejs slog vinden om, og vi bommede meget pludseligt, så storskødet var lige ved at kaste Charlotte i søen.

På det 14 sømil lange ben mod indsejlingen til Issefjorden, underholdt vi os med at finde maritime ord og udtryk som er gået over i daglig tale som almindelige udtryk, som alle landkrabber forstår. Der blev lavet en liste, som Kirsten renskrev. Her er listen, som sandsynligvis ikke er komplet:

Falde af

Tage højde for

Få styr på noget

Rebe sine sejl

Sejle i egen sø

Gå planken ud

Et er søkort at forstå et andet er skib at føre

Sakke agterud

At stævne nogen

Bølgerne går højt

Gyde olie på vandene

For fulde sejl

Sætte kurs mod

Kaste alt overbord

Være forankret i

Kaste los

Stå last og brast

Give los

Holde udkik

Være på udkik efter

Gå til køjs

Være i et dødvande

Stilhed før stormen

Det sejler for ham

Komme i smult vande

Komme ud på dybt vand

Gå linen ud

For fulde sejl

Søforklaring

Tage bestik af

Efterdønninger

Endevende

Gå i dørken

Forplejning

Proviant

Nå i sikker havn

Fyrtårn

At blive hyret

At blive shanghaiet

At komme på ret køl

At komme på ret kurs

Sætte alle sejl til

Signalere

Skeje ud

At noget har slagside

At ro mod strømmen

Surre det fast

Sætte mange skibe i søen

Søsætte noget

Tage en tørn

Medvind

“God vind”

Medvind

Som vinden blæser

Spredes for alle vinde

At gå mod strømmen

At flyde ovenpå

I kølvandet på …

At have en god ballast

Påmønstre / afmønstre

At vinde ind på nogen

Han klarede pynten Kovending

At komme fri af pynten

Han klarede skærene

Bølgerne gik højt

Projektet kuldsejlede

At tage højde for

Falde af på den

Få styr på tingene

Sakke agterud

Gå planken ud

Gå for fulde sejl

Gyde olie på vandene

Sætte kurs mod

Rebe sine sejl

Vind i sejlene

Som vinden blæser

Det stikker ikke så dybt

Vi er i samme båd

At være tovholder

At tage bestik af situationen

At blive slået ud af kurs

 

Vinden var meget skiftende i styrke og retning, og det gav meget vekslende fart, men vi valgte at sejle for sejl hele vejen. Ved indsejlingen til fjorden dørgede skipper, hvilket resulterede i en fjæsing, som han heldigvis genkendte på de 3 rygpigge, så den fik lov at slippe trods de smukke farver. Vi sejlede mellem solskin, blygrå skyer, enkelte minibyger, men blev aldrig rigtigt våde. Fascinerende sommervejr langs Sjællands Oddes Nordkyst.

I Nykøbing fandt vi hurtigt en ledig pæleplads, så vi kunne komme op i byen og se på Odsherreds Hovedstads byliv. Vi nåede lige at se lidt af Algade inden butikkerne lukkede ned, men vi fik besøgt en kombineret specialbutik og café, der hed Lokaliteten, der handlede med varer fra Odsherred. Rigtigtig charmerende sted, med en rustik og hyggelig indretning, der fristede både Charlotte og Kirsten. Gert og Skipper måtte tage til takke med Rørvig Bryg, men det var nu heller ikke så ringe. Ellers bærer Nykøbing præg af, at man forsøger at holde fanen højt i udkantsdanmark og har forstået, at nøglen til succes er turisme selv om alle odds er imod. Men som de selv siger: “Udkantsdanmark med kant”.

Gert stod for aftensmaden på båden, der bestod af grøntsagsragout og pasta, som var aldeles glimrende. Efter fourageringen stak gæstegasterne af til Charlottenlund, og den faste besætning havde fred til at finde en idyllisk ankerplads i bugten syd for Nykøbing, lidt syd for Anneberg. Vi kastede anker ud for en lille holm i læ af skovbeklædte bakker. Vandet blev kviksølvagtigt og store flokke af gæs kom trækkende ind fra nord i V-formationer for at finde egnede marker for natlogi. Kort tid efter spottede min private ornitolog, Kirsten en Nattergal i skovbrynet og ikke et øje var tørt. Førstegasten fedtede lidt for Skipper ved at forære han en lokal Odsherred Gin, destilleret på frugt med krydderurter og enebær. Den blev prøvesmagt og hvem siger at bestikkelse ikke virker? (De gode fotos er taget af Kirsten)

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: