Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Abbekås – Ystad

Onsdag den 18. juli 2012. Solskin med enkelte skyer. 16 – 20 C. 7-12 m/s SSV. 9 sm. 6,5 Knob gsn, max 8,9 knob.

Morgensolen skinnede lige ned i kahytten gennem den åbne lugen. Skipper var nemlig tidligt oppe og fik lidt mere styr på logbogen (www.flicka3.dk). Hen ad ni fik han selskab af 1. gasten, der blev mødt af et veldækket morgenbord. Efter at have tanket diesel i den hyggelige og veldrevne havn, sejlede vi ud og satte samme sejlføring som tirsdag, nemlig 1. reb. Vinden var lige i r…. og søerne kom skråt ind fra styrbord med store dønninger, der havde fået deres styrke helt nede fra Nordtyskland. Så vi lavede preventer på storsejlet, der ellers let kunne bomme ukontrolleret over. Efter mindre end 1½ times rulning nåede vi ledelinjen ind til lystbådehavnen i Ystad, hvor Christel og Niels ville hente os i Passaten. Vi fandt en god pæleplads i bølgelæ med snuden mod sydvest.

Efter en velfortjent frokost i cockpit med lune kippers gik dagens ekspedition østpå. Vi skulle se Sveriges svar på Stonehenge, Ales Stena, som ligger ude ved på Sveriges sydøstkyst ved den hyggelige havn, Kåseberga. Det er en meget velbevaret stor skibsformet stensætning, som ligger på toppen af en klint, helt ude ved havet. Det var en fantastisk oplevelse, dels at se selve stensætningen, men også at opleve dens enestående placering i landskabet med udsigt ud over Østersøen, hvor Bornholm kunne anes mod øst. Som bonus lavede en falk (vandre?) flyveopvisning mellem de mange besøgende.

Neden for klinten ligger den lille beskyttede havn, som er et tidligere fiskerleje, som nu benyttes at lystsejlere og besøges af tusindvis af turister. I havnen lå i øvrigt en nyere dansk Faurby 363 fra Dragør med samme farvesætning som Flicka III.

Næste stop var Middelalderborgen Glimmingehus, som ligger mellem Kåseberga og Simrishamn. Her har borgen ligget stolt og solidt siden 1499, hvor en tysk stenmester forestod opførelsen. Det er en meget autentisk bygning, som med sine 3 stokværk og kælder er et glimrende billede på middelalderens liv, der bestod af dagligliv og forsvarsliv. Jeg behøver næppe fortælle, at der var en profitabel museumsbutik, der solgte os et træfad, 2 smedede lysestager, en bog om tovværk, en gåsefjer osv. Desuden fik vi kaffe m.m. i gårdens cafémiljø.

På vej tilbage til Ystad besøgte vi Sveriges eneste rundkirke, som var totalt omklamret at nyere mislykkede tilbygninger. Oplevelsen blev dog overgået af en Rød Glente, der svævede ned over kirkegården og blev digitalt foreviget af op til flere kilder.

Vi var åbenbart blevet brødflove, for på den sidste del af turen, aflagde vi besøg på en berømt gårdbutik, der har specialiseret sig i at bage stenovnsbrød. Lækkert og præmieret sted, der var pitstoppet værd. Vores ostebord om aftenen med Niels’ rødvin fik senere stor glæde af indkøbene.

I Ystad kommanderede skipper powernaps til besætningen, således at den veludhvilet kunne indtage aftensmad på den nærliggende restaurant. Her var alle borde ”desværre” besat, så vi måtte gå videre. Lige bagved ligger et fikserøgeri. Her var der til gengæld bid. Der kunne man nemlig også spise deres fisk på verandaen. Det blev til glimrende Fish’n’chips og Mariestad øl og pigonæblesaft. Tilbage på båden blev kildernes digitale dokumentationer vurderet og beundret, og det stenbagte brød og gedeosten fra Hven sat til livs med en appetit, som vel var opstået på den lange vandretur til stensætningen.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: