Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Peter Freuchens ø

Fejø – Enehøje – Langø Mandag 15-07-13 – Skyet og sol, 15-18 grader, 6-12 m/s V, 30 sm.

Mandag skulle der ”spises” nogle sømil mod Langeland og gerne via Nakskov Fjord. Målet var at besøge Enehøje, øen som Peter Freuchen, har ejet og som ligger midt i mundingen til Nakskov Fjord. Staten har for få år siden overtaget øen og har startet en omfattende naturpleje med genskabning af overdrev og afgræsning ved får, kvæg og dåvildt.

Da vi vågnede, blæste det stadig en del, så det hylede i barduner og stag. Det var overskyet, men de havde lovet sol midt på dagen. Vi havde aftalt, at vi skulle tidligt af sted. Det blev til afgang kl. 09:30 efter at have bunkret vand på den anden side af kajen.

Vi kunne gå for sejl til syd for Fejø, men op gennem Stålrenden og vest på, nord om Lolland og vindmølleparken, måtte vi gå for motor med 7-11 sekundmeter vind og krappe bølger lige i snotten. Solen hjalp på oplevelsen, men ellers bankede vi mange pæle undervejs, indtil vi kunne falde af ned mod Nakskov Fjord med fokken som forhjulstræk.

Enehøje dukkede op foran os, med 10 m høje solbeskinnede klinter mod vest og med tiltalende lunde og levende hegn. Vi måtte sejle hele vejen ned syd om øen, inden vi kunne gå op langs østsiden, hvor der var bølgelæ og delvis vindlæ. Vi fandt bugten med anløbsbroen, hvor vi ankrede op i det grødefyldte vand ca. 350 m fra broen.

Efter at have sikret os at ankeret havde ordentlig fat i bunden og spist ”knækkebrø”, gjorde vi gummibåden klar. Begge piger blev sat på hver sin ponton, Nessie i stævnen og skipper på toften ved årerne. Venus Med Numsen lå dybt i vandet, og hun var tung at ro. Nessie stod i stævnen og hylde af fryd og glæde. Det må have været et kosteligt syn. Skipper dagens motion på denne måde, godt – nu hvor vi ikke skulle cykle. Øen er aldeles vidunderlig. Opdelt af levende hegn og med små lunde, vandhuller og overdrev. Nordøst for øen ligger en lille holm med en skarvkoloni. Vi så også Peter Freuchens blåmalede arbejdshus, hvor han skrev læserbreve til Politikken, anmeldelser og sine beretninger fra sine opdagelsesrejser. Han var også polarforsker og sammen med Knud Rasmusen grundlagede han f.eks. Thule. Han opstillede også en pyramideformet varde af hvalkæber på øens højeste punkt. Han plantede fyrretræer som læhegn, og han spøgte med, at han lavede plantehullerne med sit træben. Mange steder på øen er der udsigt til Nakskov og hele fjorden med Slotø og Vejlø, hvor vi desværre ikke kunne ind med Flicka.

Efter en næsten lige så anstrengende rotur tilbage til Flicka grillede vi majskolber og hvidløgsmarineret flanksteak. Bådrådet besluttede at sejle sydpå til den lille havn Langø, som ligger tæt på tangen ud til Albuen. Her fandt vi en god pæleplads og kunne ligge sikkert i læ. Vi hyggede os med spillet, Regatta mens solen gik ned, og det stadig hylede i stag og mast.

12►

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: